Kuchař, fotograf a cestovatel tělem i duší: Filip Mihok, alias Montespirit.
@montespirit.cz
Odkud pocházíš?
Jsem rodilý Ostravák. Mládí jsem strávil v podhůří Beskyd, Krkonoš a pohodové Jižní Moravy.
Kdy se v tobě probudila touha po cestování a kam vedla tvoje první cesta?
Touhu objevovat svět a zažívat dobrodružství jsem měl už jako malý kluk. Dost mě inspirovali dokumenty se Stevem Irwinem a Bearem Gryllsem. Tuhle vášeň ve mě rozvíjeli i rodiče. Dost jsme cestovali po Česku a českých horách.
Má první větší cesta byla v 18 letech. S kamarádem z gymplu jsme v zimě stopovali do Chorvatska dát si hamburger.
Které místo, destinace v tobě zanechalo největší zážitek a proč?
Těch míst a zážitků je opravdu hodně… Často vzpomínám na ty zážitky, které nebyly úplně příjemné. Byly takovou cestovatelskou zkouškou a dost mě psychicky zocelily. Třeba když jsem jel na kole kolem Pyrenejského poloostrova a ve Španělsku v parku Sierra Nevada jsem chytil horečky, průjem a na těle mi vyskočila bolestivá vyrážka. Pět dní jsem strávil sám na horách než se mi pomocí místních podařilo dostat do města do nejbližší nemocnice. Kouslo mě klíště a chytil jsem Purpurovou horečku.
Jaká je pro tebe definice svobody?
Upřímně tohle je dost obtížná filozofická otázka. Domnívám se, že SVOBODA je hlavně v Srdci a Mysli. Je to o vnitřním nastavení, které se pak projevuje zevnitř z nás do světa ven. Moc pěkná je kniha od Jacka Londona - Tulák po hvězdách. Je to příběh o vězni, který je několik týdnů ve svěrací kazajce, ale i přes to že byl zavřený v cele a v kazajce. Díky svému vnitřnímu nastavení byl svobodný. Doporučuji si ten příběh přečíst.
Jaké jídlo vaříš na cestách nejraději? Na ohni nebo vařič? Jaké nádobí využíváš?
Jsem vášnivý milovník jídla. Kromě hor a přírody rád na cestách objevuji nové chutě a exotické jídla.
To záleží na jaké jsem cestě a na jak dlouho. Když jdu někam na jednu, dvě noci, tak si rád vařím pořádná jídla a klidně i na ohni nebo dřívkáči. Když jdu někam na několik dnů, týdnů tak raději volím vařič a lehká, dehydrovaná jídla.
Když jdu na klasický čundr s kámoši tak beru obyčejný nerezový ešus, který se nebojím dát do ohně. Naopak do vysokých hor beru lehké hliníkové nádobí nebo vařič Aura od Pinguinu.
Kam směřují tvé další cesty?
Začátkem března se chystám s kamarády do Švýcarska. Plánujeme vylézt horu Breithorn (4165m). Koncem března letím pracovat do Norska,kde bych rád strávil nějáký čas. No a pokud se zadaří, tak v létě bych rád vystoupil na horu Kazbek (5054m) v Gruzii. Na podzim mám v plánu začít kurz na horského průvodce čímž bych lidem v budoucnu rád zprostředkoval stejně dechberoucí výstupy a zážitky, které zažívám na svých cestách.
Jaké místo pro tebe představuje vysněnou destinaci?
Takové konkrétní místo nemám, ale tam kde jsou vysoké hory a divoká příroda je pro mě ráj. Když bych měl napsat do kterých zemí bych se v nejbližší době rád podíval, tak by to byl Kyrgyzstán, Mongolsko, Ekvádor a Chile.
A otázka nakonec. Jaký z našich výrobků používáš nejčastěji?
Bezpochyby to bude péřová a lehká bunda Hill Hoody. Pokaždé mě na mých výpravách do hor zahřála a v batohu nezabírá moc místa. K ruku k ruce s ní nosím membránovou bundu Signal. Zatím mě nezklamala v dešti, vichřici ani sněhové bouři. Měl jsem jí na sobě i během zimního výstupu na nejvyšší horu Albánie Velký Korab, kde nás překvapil silný vítr a bunda mu hravě odolala. A bikepackingové brašny Acepag mě doprovázely na mé cestě na kole po Španělsku. Portugalsku a i na výpravě kolem hranic Česka.
https://instagram.com/montespirit.cz
https://facebook.com/montespirit.cz
https://montespirit.cz